Fitness tips van Shortly

Fitness tips van Shortly

Als je wilt beginnen met fitness is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. In dit artikel willen we je een aantal tips geven voor wanneer je gaat starten met fitness. Spieren ontwikkelen zich niet alleen door het trainen, maar ook de juiste voeding en rust is erg belangrijk.

1. Compound en isolatieoefeningen

Als je gaat beginnen met krachttraining heb je de keuze uit twee soorten oefeningen; de isolatie oefening en de samengestelde oefening, oftewel compound oefening. Wanneer je een isolatie oefening doet werkt er feitelijk maar een spier mee met de uitvoering van de oefening. Indien je kiest voor een samengestelde of compound oefening werken er meerdere spieren mee.

2. Isolatieoefeningen

Veel sporters die net beginnen met fitness kiezen voor de isolatie oefening, met de gedachte dat ze hiermee specifieke spiergroepen sneller kunnen laten groeien. Het tegendeel is waar: Spieren zijn namelijk vatbaarder voor groei wanneer ze samenwerken met andere spieren. Wanneer meerdere spiergroepen tegelijk werken kun je effectiever en efficiënter je trainingen uitvoeren. Isolatie oefeningen kun je later aan je schema toevoegen, indien je specifieke spieren extra aandacht wilt geven.

3. Full body training

Veel beginnende sporters die aan fitness doen trainen een beperkt aantal spiergroepen, zoals biceps, schouders, buik en borst. Als we de anatomie van het menselijk lichaam erbij pakken zien we toch dat er een aantal spiergroepen ontbreken. Om het lichaam in balans te houden is het noodzakelijk om alle spiergroepen te trainen. Ook de spiergroepen waar je voorkeur niet naar uitgaat of spieren die niet altijd zichtbaar zijn. Maak daarom gebruik van een split schema waarbij je elke dag een andere spiergroep traint, maar over de hele week gezien je hele lichaam. Of maak gebruik van een full body schema waarmee je elke keer je hele lichaam traint.

Terug naar blog